Да станеш майка след 35? Да, може да е трудно, но ДА, реалистично е.
Намаляването на репродуктивните способности на жената с напредването на възрастта е общоизвестен факт, който няма нужда от оспорване. Границата между „възможно е“ и „вече е късно“, обаче, не е ясно начертана, нито фиксирана. И макар че правилото „колкото по-късно, токова по-трудно“ в общи линии е валидно, съществуват достатъчно на брой примери и научни доказателства, че забременяването след 35-годишна възраст е напълно реалистично – по естествен път или чрез асистирана репродукция.
Какво се случва с репродуктивните органи след 35 г.?
Два са основните фактори, които влошават шансовете за забременяване в напреднала възраст: намаленият яйчников резерв и влошаването на качеството на яйцеклетките. Най-често комбинацията от двете е причината зачеването в тази възраст да е все по-трудно и все по-рисково.
Добрата новина е, че докато яйчниковият резерв е предопределен генетично, то можем да работим върху подобряването на качеството на яйцеклетките.
Начин на живот за качествени яйцеклетки
Колкото и клиширано да звучи, здравословният начин на живот и избягването на някои вредни субстанции и практики може значително да допринесе за подобряване на яйцеклетките и зачеване. Какво имаме предвид?
Повишено внимание към кръвната захар
Високите нива на кръвна захар са един от основните фактори за влошаване на качеството на яйцеклетките. Те се свързват с повишено отделяне на свободни радикали, намалено производство на клетъчна енергия и оттам компрометиране на всички биологично процеси. Контролът върху инсулина и кръвната захар е ключов момент за повишаване на шансовете за зачеване.
Средиземноморска диета
Преминаване към средиземноморска диета, базирана на риба, зехтин и зеленчуци, доказано повишава шансовете за зачеване при жени над 35 г., преминаващи през ин витро процедура. Изследването е направено от гръцки учени между 244 жени през 2013 – 2016 г. Подобно изследване в Нидерландия стига до същите изводи.
Като цяло, диетата за повишаване на плодовитостта следва да включва бавни въглехидрати, бобови растения, нисконишестени зеленчуци, умерени количества плодове и здравословни мазнини под формата на маслини, авокадо, ядки и др.
Подводните камъни
Бисфенол А, фталати и други токсини
Ограничаването на излагането на вредни субстанции в ежедневието е препоръчително за всички, опитващи се да заченат, но значението му е още по-голямо за жени над 35 години, които трябва да се съобразят и с чисто физиологичните си особености. Тези химикали доказано влошават качеството на яйцеклетките, възпрепятстват правилното им развитие и са фактор за развиването на хромозомни аномалии, които са предпоставка за неуспешна бременност и спонтанен аборт.
Как да ги избегнем? Практически е много трудно да ги изключим изцяло, тъй като се съдържат във всевъзможни продукти от ежедневието ни – козметика, опаковки, различни продукти от пластмаса. В общия случай, избягването на пластмасата може да помогне много. По възможност, заменете всички пластмасови кухненски съдове и прибори с такива от стъкло или неръждаема стомана и избягвайте найлонови и пластмасови опаковки с храни. Имайте предвид, че вредните вещества се отделят основно при нагряване на пластмасовите съдове и при течни храни. Така че бисквитите в пластмасова опаковка са сравнително безопасни, но избягвайте максимално консумацията на топъл чай от пластмасова чаша или топла супа в пластмасова кутия.
Възпаления в тялото
Активните възпаления в организма могат да са съществена пречка пред зачеването, дори да не създават симптоми и ежедневни трудности. Следете отблизо, ако имате цьолиакия, автоимунни заболявания, понижена функция на щитовидната жлеза и др. Скрити възпаления в зъбите и венците също могат да компрометират успешното зачеване и раждане.
Хранителни добавки за качествени яйцеклетки
Приемът на добавки е препоръчителен и често наложителен, ако се опитвате да заченете в по-напреднала възраст. Основните вещества, играещи активна роля в подобряването на качеството на яйцеклетките, са:
Коензим Q10 – участва в процеса на създаване на клетъчна енергия и подпомага правилното развитие на яйцеклетките.
Фолиева киселина (фолат): подобрява качеството на яйцеклетките и увеличава успеха от ин витро терапията. Понижава риска от дефекти на невралната тръба на плода след зачеване.
Антиоксиданти: противодействат на възпалителните процеси, създават условия за по-добро производство на клетъчна енергия и оттам за развитие на по-качествени яйцеклетки.
Пребиотик и пробиотик: Клинични проучвания са установили, че намаленото количество на лактобацили във вагината и ендометриума е пряко свързано с риска от проблеми със зачеването и бременността, включително и при здрави жени, които по-рано са заченали и родили по естествен път. Затова и осигуряването на достатъчно пробиотици в женския организъм е ключово.
Акупунктура: проучванията дали акупунктурата реално помага за повишаването на шансовете за зачеване все още са противоречиви. Съществуват все повече данни, обаче, че тя успешно може да ви помогне да се борите със стреса, предизвикан от трудностите със зачеването. А намаляването на стреса винаги си струва.